ابزاربومبنا
ارسال به

تستر کابل شبکه و نحوه کار با آن

همانطور که از نام دستگاه تستر کابل شبکه پیداست، از این دستگاه جهت تست عملکرد صحیح کابل‌های شبکه استفاده می‌شود. اغلب کاربر پس از سوکت زنی دو طرف کابل، برای اینکه از درستیِ کارخود مطمُن شود از این دستگاه استفاده می‌کند. در ادامه با انواع تستر کابل شبکه و طریقه کار با آن آشنا می‌شوید.

access_time ۱۴۰۰ سه شنبه ۱۰ اسفند
remove_red_eye 3265 بازدید
تستر کابل شبکه و نحوه کار با آن

دستگاه تستر کابل شبکه

تستر‌های کابل شبکه دستگاه‌هایی هستند که از آنها برای تست عملکر صحیح کابل‌های شبکه استفاده می‌شود. تستر‌های شبکه به چند بخش تقسیم می‌شوند که کارایی و قیمت نیز دو جزء از اجزای اصلی تقسیم بندی هستند.

برند فلوک ارائه کننده بهترین تستر‌های کابل شبکه است که علاوه بر کیفیت بالایی که دارد، از قیمت بالاتری نیز برخوردار است.

تستر‌های شبکه برای بررسی ایرادات و مشکلات کابل شبکه مانند تست قطعی و اتصال در کابل‌های گوناگون از جمله کابل تلفن، کواکسیال، cat5e، cat6، cat5 و همچنین برای تست اتصالات شبکه استفاده می‌شوند. با این دستگاه می‌توان از خرابی در سیستم کابل کشی شبکه و حتی اتصال درست سوکت‌ها و سالم بودن کابل مطمئن شد.

 

انواع تستر شبکه

تستر‌های کابل شبکه دارای دو نوع معمولی و دیجیتال می‌باشند که در ادامه با انواع آن آشنا خواهید شد.

 

- تستر معمولی

این نوع تستر برای برقرار کردن ارتباط بین مدیر‌های ارتباطی می‌باشد.

 

- تستر دیجیتال

نوع دیجیتالِ تستر کابل شبکه برای بررسی کردن نتایج تست می‌باشد و نتیجه تست را بر روی نمایشگر LCD نمایش می‌دهد.

 

اجزاء تستر کابل

معمولا دستگاه‌های تستر کابل شبکه از دو بخش فرستنده و گیرنده جدا‌شونده برای تست بصورت ریموت ساخته شده‌اند. بعضی از مدل‌های پیشرفته دستگاه تستر کابل شبکه علاوه بر اینکه اتصال سوکت‌های USB، RG11 و RG45 را تست می‌کنند، به دستگاه زوج یاب کابل برای تشخیص و یافتن زوج کابل‌هایی که فاقد بار الکتریکی هستند مجهز می‌باشند.

 

فایندر (زوج یاب)

برخی اوقات کابل‌ها توسط گروه کابل کشی به طرز صحیح و درستی لیبل گذاری نمی‌شوند؛ در همچین مواقعی از دستگاه فایندر یا زوج یاب استفاده می‌شود. دستگاه زوج یاب شامل دو بخش ریموت و مین است و برای استفاده از این دستگاه لازم که یک سر کابل سوکت بخورد تا مین بتواند با کابل ارتباط برقرار کند. پس اتصال مین به سوکت، سیگنال‌هایی ارسال شده و به کاربر امکان یافتن را می‌دهد و ریموت دستگاه در نقطه مقابل در حال جستجوی کابل می‌باشد. یک ویژگی بسیار عالی که فایندر دارد این است که وقتی ریموت به سر کابل نزدیک شود شروع به آژیر زدن خواهد کرد.

 

دستگاه فلوک پیشرفته

کارشناسان آی تی اغلب برای آنالیز بیشتر نود‌های شبکه از دستگاه‌های فلوک سری DTX 1800، DSX 5000 و DSX 8000 استفاده می‌کنند؛ زیرا این دستگاه‌ها علاوه بر اینکه مزیت‌های زیادی دارند که مهمترین آنها تشخیص کابل‌های تقلبی از اورجینال، نحوه سربندی، کیفیت کابل کشی و ... می‌باشند.

برند فلوک تستر‌های متنوعی دارد که هر کارشناس با توجه به نوع فعالیت خود، نوع دستگاه را انتخاب می‌نماید.

تست فلوک توسط دستگاه DSX 5000 انجام می‌شود که در این تست انواع نود‌های شبکه، لینک‌های فیبر نوری را تست و آنالیز می‌کنند (کابل‌های مسی cat6، cat5، cat5e و فیبر‌های نوری سینگل مود و مالتی مود).

 

تست فلوک چیست؟

مثلا تصور کنید که در یک ساختمان ۴ طبقه، در هر طبقه ۲۴ گره یا Node وجود دارد. کابل‌های این ساختمان درون کانال‌های ویژه دیوار‌ها کارگذاری شده‌اند و برای این کار تقریبا ۲۵۰۰ متر کابل مورد استفاده قرار گرفته است. بعد از اینکه رایانه‌ها به شبکه متصل شدند با Login یا وارد نشدن برخی از آنها به شبکه مواجه می‌شوید. حتی فکر کردن به اینکه همچین شبکه‌ای (چنین شبکه‌ای که دارای مقیاس بزرگی هم نیست) را باید بدون تستر بررسی کرد و پس از عیب‌یابی باید رفع نقص شود شما را آزار می‌دهد و خاطرتان را مکدر می‌کند. در چنین مواقعی اهمیت بسیار زیاد دستگاه‌های تستر به چشم می‌آید.

تستر‌های شبکه معمولا دو بخش دارند که معمولا از هم جدا می‌شوند و برای اطمینان از صحیح بودن لینک و سلامت اتصال سوکت‌ها به کابل، به دو سر کابل متصل می‌شوند.

تستر کابل شبکه برای عیب یابی، تست عملکرد صحیح درست کابل و پیاده سازی شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در بعضی از تستر‌ها، تست فقط برای تست برقراری ارتباط میان مسیر‌های ارتباطی به کار می‌رود که در دو نوع معمولی و دیجیتال است و نتیجه تست در نوع معمولی توسط LED های شماره گذاری شده و در نوع دیجیتال توسط نمایشگر LCD نشان داده می‌شود. در مدل پیشرفته‌تر تسترهای کابل شبکه علاوه بر برقراری ارتباط، پارامتر‌های دیگر اتصال از جمله متراژ، مکان قطعی نیز بررسی می‌شود و توسط این مدل تستر‌ها زیرساخت‌های شبکه را می‌توان بصورت کامل و دقیق ارزیابی کرد.

 

طریقه کار تستر کابل شبکه

همانگونه که می‌دانید، زمانی که سیگنال وارد کابل‌های شبکه مسی می‌شود میدان مغناطیسی بزرگی به وجود می‌آید که این میدان مغناطیسی باعث می‌شود الکترون مربوط به زوج‌ها روی یکدیگر القا شده و باعث ایجاد برخی پارامتر‌های افت خط می‌شود. هریک از پارامتر‌ها می‌توان نشانگر یک مشکل و اتفاق مهم در کابل شبکه باشد. رویدادهایی مانند کیفیت کابل مسی، طریقه سربندی کابل مسی هم از لحاظ کیفی مانند نحوه پانچ و هم از لحاظ رنگ‌بندی و ...، مقاومت کابل و دیگر پارامتر‌ها که فرمول‌های متفاوتی باعث به وجود آمدن آنها می‌شوند. اندازه گیری هر یک از پارامتر‌ها در استانداردها و دسته‌بندی‌های مختلف بسیار مهم می‌باشد.

 

- WireMap

این مورد برای تایم هایی می‌باشد که کاربر می‌خواهد از ارتباط دو سر کابل شبکه و همچینن اتصال درست سوکت اطمینان حاصل کند؛ که در چنین مواقعی اگر اتصال سوکت صحیح باشد PASS نوشته می‌شود و تمام اعداد باید روبروی هم بوده و به هم خطی صاف داشته باشند. اگر کابل به درستی سوکت نخورده باشد FAIL نوشته می‌شود و باید مجددا کابل سوکت بخورد. همچنین از روی صفحه می‌توان فهمید که سوکت سمت MAIN دچار مشکل شده است یا REMOTE.

 

- Pair & Lentgh

این مورد برای تخمین فاصله به کار می‌رود که اغلب نمی‌تواند به صورت دقیق کار تخمین را انجام دهد و علی‌الخصوص اگر کابل‌های شبکه از ۳ متر کمتر باشند.

 

- Coax/Tel

این قسمت برای چک و بررسی در حالت سوکت تلفن RJ-11 و Coaxial می‌باشد و ارتباط آن را مورد بررسی قرار می‌دهد و آنالیز می‌کند.

 

- Setup

قسمت setup برای تنظیمات دستگاه از جمله تعیین زبان، کالیبره کردن دستگاه و ...می‌باشد.

 

* نکته: زمانی که کابل شبکه سالم بوده و یک سر کابل به Main و سر دیگری به Remote متصل باشد، صدای آژیر به صورت قطع و وصل منظم به گوش می‌رسد.

 

روش کار با تستر شبکه

از دستگاه تستر کابل شبکه برای اینکه کاربر متوجه شود که سوکت‌ها بصورت صحیح به کابل متصل شده‌اند یا خیر استفاده می‌شود.

برای کار با تستر شبکه ابتدا باید یک سر کابل را به بخش اصلی تستر (A) به سوکت RJ45 و سر دیگر را به بخش فرعی (B) متصل کرد. پس از اتصال دو سر کابل، اکنون می‌بایست تستر را روشن کرده که LED های تستر اصلی و فرعی از شماره 1 تا 8 به ترتیب روشن شوند. به ترتیب روشن شدن LED ها نشانه این است که سوکت به درستی به کابل متصل شده و اتصالات بر‌اساس رنگ‌بندی مرتب شده‌اند. اگر LED های بخش A و B به صورت هماهنگ و مرتب روشن نشوند، به این معناست که رنگ‌بندی اتصالات صحیح نیست.

 

قابلیت‌های تستر کابل شبکه

  • - تست کابل‌های شبکه
  • - اندازه‌گیری طول کابل، نقشه و جهت سیم
  • - پخش آلارم
  • - تعیین و اعلام پهنای باند هر کابل
  • - توانایی تشخیص نویز
  • - اندازه‌گیری کابل‌های زوج
  • - تشخیص جفت خردشده