ابزاربومبنا
ارسال به

نحوه کار با مولتی متر

برای کار با مولتی متر یا اهم متر باید پراب های آن که دارای دو رنگ مختلف مشکی و قرمز هستند، به پورت های مورد نظر متصل شوند. این دستگاه قابلیت اندازه گیری ولتاژ، آمپر، مقاومت و... را دارد. در ادامه با نحوه کار این دستگاه پرکاربرد در انجام تست های مختلف بیشتر آشنا می‌شوید.

access_time ۱۴۰۱ سه شنبه ۸ شهريور
remove_red_eye 850 بازدید
نحوه کار با مولتی متر

مولتی متر چیست؟

مولتی متر، دستگاهی برای اندازه گیری مقاومت، ولتاژ، آمپر و... است و علاوه بر آن از آن جهت تست سلامت قطعات الکترونیکی و یا تست درست بودن لحیم کاری استفاده می شود. مولتی متر یا مولتی تستر یکی از ابزار‌های ضروری یک مهندس است که باید در شرایط خاص آن را به همراه داشته باشد تا بتواند خرابی ها را پیدا کرده و تست های لازم را انجام دهد. اندازه گیری مقاومت، ولتاژ و آمپر اعمالی هستند که تمامی مولتی متر‌ها آن را انجام می دهند.

 

انواع مولتی متر

  1. آنالوگ

  2. دیجیتال

 

مولتی متر آنالوگ، یک نوع مولتی متر بسیار قدیمی است که در گذشته استفاده می شد و ما در این آموزش با آن کاری نخواهیم داشت.

مولتی متر دیجیتال، خود دارای دو نوع معمولی و اتوماتیک می باشد و مولتی متر اتوماتیک قیمت بسیار بالاتری نسبت به نوع معمولی دارد.

مولتی متر اتوماتیک امکان اندازه گیری دما، فرکانس، AC و... را دارد و همچنین اتو رنج (Auto Range) است و نیازی به تنظیم رنج دستی ندارد. پایینتر تصویری از یک مولتی متر دیجیتال اتوماتیک خواهید دید. ما در این آموزش درمورد نحوه کار مولتی متر دیجیتال معمولی صحلت خواهیم کرد اما در کل نحوه کار با انواع مولتی متر‌های دیجیتال مشابه هم می‌باشد.

 

مولتی-متر-اتوماتیک

 

 

آموزش کار با مولتی متر دیجیتال معمولی (ساده):

مولتی متر دیجیتال ساده به علت قیمت پایینی که دارد برای بسیاری از فنی کاران قابل خریداری می باشد. در ابتدای آموزش می پردازیم به ترمینال های ورودی مولتی متر که محل اتصال پراب ها می باشند. مولتی متری که در پایین قرار دارد دارای 3 ورودی است که با VΩmA، COM و 10A مشخص شده است.

 

آموزش-کار-با-مولتی-متر

 

 

  • ترمینال COM پایه مشترک است و در تمامی اندازه گیری ها پراب مشکی به این ترمینال متصل می شود.
  • ترمینال VΩmA در مواقعی که قرار است مقاومت، ولتاژ و جریان های کوچک اندازه گیری شود، نیاز است که پراب قرمز به این ترمینال متصل گردد.
  • از ترمینال سوم یعنی ترمینال 10A زمانی استفاده می شود که شما بخواهید جریان هایی با اندازه 500 میلی آمپر تا 10 آمپر را اندازه گیری کنید. جهت اندازه گیری جریان های ذکر شده، باید پراب قرمز به این ترمینال متصل شود. در نظر داشته باشید که مولتی متر بالا تنها قادر به اندازه گیری جریان DC می باشد و اگر جریانی بیش از 10 آمپر از دستگاه عبور کند، دستگاه می سوزد.

 

بخش های مختلف کلید سلکتوری:

اکنون به معرفی کلید سلکتوری رسیدیم.

اگر به وسط دستگاه توجه کنید کلید سلکتوری را خواهید دید. این کلید قابلیت چرخش دارد و شما با چرخاندن آن و انتخاب کمیت مورد نظر، می توانید کار خود را آغاز کنید.

 

روش کار با ولت متر

 

 

اگر مولتی متر شما با مولتی متری که در بالا قرار دارد فرق دارد، فقط کافیست علائم اختصاری زیر را یاد بگیری تا بتوانید به راحتی کار خود را با هر مولتی متری که در اختیار دارید انجام دهید.

 

علامت-اختصاری-ولتاژ-ثابت-متناوب

 

 

نکته: ولتاژ تولید شده توسط باتری، ولتاژ ثابت و ولتاژ برق شهری از نوع ولتاژ متناوب می باشد.

 

نحوه اندازه گیری ولتاژ ثابت با دستگاه مولتی متر (مولتی تستر):

ابتدا کلید سلکتوری باید روی محدوده ولتاژ ثابت قرار گیرد و چون قرار است ولتاژ باتری اندازه گیری شود، کلید سلکتوری باید روی 20 یا 200m قرار گیرد.

 

نحوه کار با مولتی تستر

 

 

به اتصال پراب ها به ترمینال ها باید دقت کنید. پس از اتصال پراب ها به ترمینال ها، اکنون باید سمت دیگر پراب قرمز به قطب مثبت و سر دیگر پراب مشکی به قطب منفی متصل شود. عدد نشان داده شده روی نمایشگر 1.5 است و اگر شما جای پراب ها را عوض کنید عدد به -1.5 تغییر خواهد کرد.

 

نحوه اندازه گیری جریان با آمپر متر

به تصویر زیر دقت کنید و تصور کنید که می خواهید جریان عبوری از ال ای دی ها را اندازه گیری کنید.

 

روش سری کردن ال ای دی تخت

 

 

اکنون باید کلید سلکتوری را چرخانده و آن را روی جریان مثبت قرار دهید. وقتی ندانید که مدار مورد نظرتان چه جریانی می کشد، باید کلید سلکتوری را روی بالاترین مقدار یعنی عدد 10 قرار دهید. حال نوبت به اتصال پراب ها می رسد؛ محل اتصال پراب مشکی مشخص است و پراب قرمز هم باید به ترمینال 10A متصل گردد. اگر روی نمایشگر اعداد نامفهوم (مانند 1 و 0) نشان داده شد به این معناست که رنج جریان بیش از حد بالاست و باید کلید سلکتوری را روی 20m و 200m قرار دهید و پراب قرمز را نیز به ترمینال VΩmA متصل کنید.

همانطور که می دانید آمپرمتر به صورت سری در مدار قرار می گیرد؛ پس باید اکنون سیم مثبت ورودی به مصرف کننده ها قطع شود و مانند تصویر زیر آمپر متر با ال ای دی ها سری شود.

 

روش-کار-با-آمپر-متر

 

 

نحوه اندازه گیری مقاومت با اهم متر:

برای اندازه گیری مقاومت پراب قرمز باید به ترمینال VΩmA متصل گردد. اکنون کلید سلکتوری را چرخانده و روی محدوده اندازه گیری مقاومت قرار می دهید. حال به علت اینکه نمی‌دانید اندازه این مقاومت چند اهم می‌باشد، می‌بایست از بالاترین مقدار شروع به اندازه گیری کرد و اگر اعداد نامفهوم نمایش داده شد، کلید سلکتوری را روی مقادیر کمتری قرار داده و سپس مجددا اندازه گیری می کنید.

 

نحوه-کار-با-اهم-متر

 

 

برای خواندن مقدار مقاومت باید حتما حروف اختصاری زیر را بیاموزید:

  • m: به معنای میلی است و عدد نمایش داده شده باید در 0/001 ضرب گردد.
  • K: به معنای کیلو است و عدد نمایش داده شده باید در 1000 ضرب گردد.
  • M: به معنای مگا است و عدد نمایش داده شده باید در 1000000 ضرب گردد.

 

نکته: قبل از اندازه گیری مقاومت، می‌بایست برق مدار را قطع کنید تا عددی که بدست می آورید صحیح باشد.